Diagnos Lewybody

Lewybody demens (LBD) är en demensform som utvecklar både Alzheimers och Parkinssons sjukdom.

Lewy bodies, eller Lewykroppar, är små runda proteinsamlingar i nervcellerna. Deras närvaro förhindrar cellerna att fungera normalt.

Kännetecknande för LBD är stort sömnbehov, darrningar, synhallucinationer, störd drömsömn, trippande gång, svårt att sätta sig och att klä på sig. Även svårt att svälja, talar tyst och stel ansiktsmimik. Tal-, minnes- och lokaliseringsproblem.
Behöver mycket stöd i det vardagliga livet!

lördag 19 januari 2013

Hemma igen

Inte så lyckat att åka bort direkt  efter att maken varit på sin växelvecka. Blev lite oroligt med medicinlåda, dels på grund av en missad information till sonen dels att vi nu byter dag som distrikstsköterskan kommer och lägger medicin för de kommande två veckorna.

Anledningen till byta av medicindag är att maken nu ska börja på dagverksamhet varje onsdag.
De tre veckor som han är hemma så kommer färdtjänst och hämtar honom och skjutsar honom till Åleryd. Den veckan som han är på växelboendet så följer personalen med honom bort i korridoren till dagverksamhet........allt i samma hus! Tiden är mellan 10.00 och 15.30 så det blir lunch där också.

Varför blir maken orolig? Nya rutiner och saker som händer omkring, som min resa, det räcker för att han ska bli orolig och får svårt med  att förstå information. Det är som det "låser" sig...... Tror det är typiskt för LBD!

Ska nog undvika resor nu på ett tag, iallafall när maken är hemma. Vilken tur att nästa resa i början på mars sker under min "lediga" vecka.

Trevlig fortsättning på helgen/Carina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar