Diagnos Lewybody

Lewybody demens (LBD) är en demensform som utvecklar både Alzheimers och Parkinssons sjukdom.

Lewy bodies, eller Lewykroppar, är små runda proteinsamlingar i nervcellerna. Deras närvaro förhindrar cellerna att fungera normalt.

Kännetecknande för LBD är stort sömnbehov, darrningar, synhallucinationer, störd drömsömn, trippande gång, svårt att sätta sig och att klä på sig. Även svårt att svälja, talar tyst och stel ansiktsmimik. Tal-, minnes- och lokaliseringsproblem.
Behöver mycket stöd i det vardagliga livet!

lördag 16 februari 2013

Geriatriska nästa vecka

Skönt med regelbundna besök på Greiatriska! På måndag ska vi träffa sjuksköterskan, som är med även på läkarbesöken, som är en gång om året.

Mycket har hänt under det senaste halvåret, särskilt sista tiden. Har nog blivit lite för personlig på denna blogg så nu blir det lite fakta igen!

Jag följer ju ett antal bloggar och hemsidor. Bland annat bloggen Bort med skammen.

När jag tycker allt är jobbigt så går jag in på denna blogg och blir inspirerad och tröstad med att jag inte är ensam.
Den 12 februari publicerade Bort med skammen att Anhörig Riksförbund nu lanserar Anhöriglinjen. Vet inte om jag har tipsat om denna sida.........i så fall så kommer den här!

En stödtelefon dit anhöriga kan vända sig med sina frågor - min fråga kommer nog bli hur man upprätthåller ett fungerande äktenskap....nu blev jag personlig igen....men inte privat!

Telefonnumret är 0340-154 40 och är öppen måndag, tisdag, torsdag, och fredag mellan 10.00-12.00 samt 13.30-15,00

Finns även tips om en bok, på Bort med skammen, som heter Asta i inre och yttre balans. Finns på Liber förlag och är skriven av Gun Aremyr och Solveig Hallin

Kopierar in det som finns på deras blogg här nedan:

Begreppet balans kan sträcka sig från dels balans i livet, att känna sig lugn och tillfreds men också balans kroppsligt - att inte ramla. Den här boken tar upp både yttre och inre faktorer som källor till balans. Det är bra tips och råd för dig som arbetar på ett boende eller för dig som vårdar en anhörig med demenssjukdom och vill ge den person du hjälper livskvalitet och ett bra stöd i tillvaron. 
Detta är ett axplock av vad boken tar upp: 
  • Att vistas utomhus
  • Att förebygga fall
  • Stelhet 
  • Procedurminne
  • Rastlöshet
  • Miljö och färger
  • Kreativtet
Gun Aremyr är arbetsterapeut och Solveig Hallin är sjukgymnast och båda har lång erfarenhet av att vårda/hjälpa personer med demenssjukdom. 

Funderar på att skaffa boken!

Ett stort tack till Demensteamet i Linköping och då speciellt Irmeli Asp!

Ta hand om er/Carina











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar